Produs nou: Crema de fistic Mediterania, de pe dealurile însorite ale Siciliei

După ce am dat drumul la treabă pe Fistic Boutique, ne-au surprins două lucruri. În primul rând, nu aveam nici cea mai mică idee cât de mulți fisticioși sunt în România. În al doilea rând, nu ne imaginam că pot fi atât de multe produse făcut cu și din fistic. Cercetând piața, mergând la târguri și călătorind, am descoperit o gamă imensă de produse, pe care vom încerca încet, încet să le introducem în oferta noastră.

Și așa am ajuns într-unul dintre locurile cu cea mai veche tradiție în fistic. Ca și în cazul untul de fistic (de pe insula grecească Aegina), aici avem de-a face tot cu insulă. Mai mare, mai cunoscută și care produce cel mai scump fistic din lume. Este vorba despre Sicilia.

Fistic Sicilia

Deși mulți dintre noi poate se gândesc la altele când aud Sicilia, insula este un paradis al gastronomiei mediteraneene. Portocale roșii de Sicilia, roșii Pachino, smochine indiene de Etna, brânzeturile Ragusano și Pecorino, ciocolata de Modica și o mulțime de vinuri sunt doar câteva din produsele DOC (denumire de origine controlată) și IGP (indicație geografică protejată) originare din Sicilia.

Dar “aurul verde” al Siciliei este fisticul, cultivat aici de aproape 2000 de ani. Ceea ce face Sicilia una dintre cele mai vechi regiuni cultivatoare de fistic din lume, după Orientul Mijociu.

Fisticul se întinde pe întreaga întindere a insulei, dar o zonă se remarcă în mod deosebit, și anume Bronte, la poalele vulcanului Etna. Sicilia nu este o mare exportatoare de fistic (doar 1% din producția mondială vine de aici), dar fisticul de Bronte (denumire de origine controlată) este considerat cel mai scump fistic din lume, un kilogram valorând de 2-3 ori mai mult decât fisticul crescut în SUA sau Iran, cei mai mari producători mondiali.

Produsă din fistic crescut în Sicilia, de crema de fistic Mediterania ne-am îndrăgostit de la prima degustare. Ne-a plăcut foarte mult și încurajați și de reacțiile celor cu care am făcut câteva sampling-uri, am hotărât să o introducem în oferta noastră. Așa că acum nu rămâne decât să încercați și voi. Sigur nu o să va pară rău, mai ales că nici prețul nu este rău deloc:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *